Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is anno 2021 nog steeds een factor binnen SEO. Op vele artikelen op het internet wordt de mate van belangrijkheid van deze factor betwijfelt. In de praktijk merken we echter dat de pagina van het zoekwoord waar men hoger mee in Google wil komen, zeker van belang is. Om top rankings te halen, is het sowieso van belang om het zoekwoord in de tekst te laten voorkomen.

Wat is zoekwoorddichtheid?

De zoekwoorddichtheid, ofwel Keyword Density, is de mate waarin het zoekwoord op de webpagina voorkomt. Leg jij met je webpagina focus op de term ‘hypotheek berekenen’ dan is het belangrijk dat deze woordencombinatie vaker op de pagina terugkomt. De Google robots zijn voortdurend bezig met het scannen van webpagina’s. Webpagina’s waarvan het zoekwoord vaker op de pagina voorkomt, geeft voor de robots een seintje dat het specifiek over dat bepaalde zoekwoord of onderwerp gaat.

De zoekwoorden in de heading tags tellen ook mee voor de zoekwoorddichtheid. Het gaat dus niet enkel om de zoekwoorden in de hoofdtekst, maar ook om zoekwoorden in de kopteksten.

De juiste zoekwoorddichtheid

De juiste zoekwoorddichtheid ligt tussen de  1 en 3%. De zoekwoordheid kan je berekenen door het aantal keren dat het focus zoekwoord voorkomt te delen door het totaal aantal woorden op de pagina. 

Als voorbeeld: je focust met de webpagina op de term ‘spouwmuur isolatie’. De term komt 25 keer op de webpagina naar voren. Het totaal aantal woorden op de pagina is 636. De formule is dan: 25/636 * 100% = 3,9%. Dit houdt in dat de zoekwoorddichtheid van de pagina te hoog is, want eerder kwam naar voren dat de meest geschikte keyword density tussen de 1 en 3% ligt. Je kan dus zeker over-optimaliseren. Dit noemen ze ook wel keyword stuffing.

Keyword stuffing is de oververtegenwoordiging van het focus zoekwoord in de totale tekst. Google straft dit af. Het schaadt de leesbaarheid enorm en dit is niet bevorderlijk voor het gebruiksgemak. Als na onderzoek blijkt dat de keyword density hoger is dan 3% dan is het wijsheid om actie te ondernemen. Je hebt meerdere manieren om keyword stuffing tegen te gaan. Denk hierbij aan:

  • Het minimaliseren van het focus zoekwoord.
  • Het vervangen van het focus zoekwoord door een synoniem te gebruiken.

Tools voor meten zoekwoorddichtheid

Om de zoekwoorddichtheid te meten kan je meerdere handige  gratis tools gebruiken. SEOreviewtools is een tool die de keyword density gratis voor uitrekent. Je vult eenvoudig de pagina-URL in en krijgt een overzicht met zoekwoord dichtheden.

zoekwoorddichtheid tool

Je kan uiteraard zelf ook in een Word-document de keyword density uitrekenen. Dit doe je door de totale tekst van een webpagina te plakken en het woordenaantal te noteren. Vervolgens zoek je met de zoekfunctie naar het zoekwoord wat jij hoog in Google wil hebben. Het aantal keren dat het focus zoekwoord noteer je eveneens. Ten slotte pas je de formule toe zoals eerder besproken, namelijk: focus zoekwoord (deel) / totale tekst (geheel) * 100%. 

Auteur

Tiemen de Jonge